Vakumsko pakiranje
Vakuumsko pakiranje je moderna tehnika pakiranja prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. To uključuje evakuaciju zraka sadržanog u pakiranju, a zatim zatvaranje. Na taj se način kisik i sva kemijska i biološka onečišćenja kao što su onečišćene tvari, bakterije i gljivice koje su inače prisutne u zraku eliminiraju iz kontakta s proizvodom. Različite razine negativnog tlaka mogu se koristiti kao funkcija stroja za pakiranje.
Proces i karakteristike proizvoda, kako bi se postiglo gotovo potpuna ekstrakcija zraka i ostatka kisika jednaka je stotim dijelovima početne vrijednosti. Svaki prehrambeni proizvod čuva se na niskoj temperaturi u atmosferi pročišćenog i razrijeđenog okoliša, zadržava svoje karakteristike boje, okusa i nutritivne vrijednosti tijekom dugog razdoblja. Drugim riječima, pretpakiranje zadržava svu svoju kvalitetu i ekonomsku vrijednost. Nema velikih sustava za postizanje ovih rezultata. Mogu se koristiti mali uređaji, jednostavni za korištenje, koje se moraju poštivati sve faze pakiranja i u konačnici imati zaštićeni proizvod.
Trajnost vakuumsko spremljene hrane
Ovo nam gledište daje usporedbu između proizvoda pohranjenih u hladnjaku i tih proizvoda ako su dodatno vakuumirani, uz pretpostavku da to radimo u praktičnim kućanskim ili industrijskim uvjetima, bez upotrebe industrijskih aditiva i sredstava za produženje roka trajanja: Gornja trajnost može varirati kod nekih proizvoda, što ovisi o:
a. stvarnu svježinu proizvoda prije evakuacije
b. Njegova kiselost
c. pH faktor
d. temperatura okoline tijekom pakiranja
e. sastojci u složenijoj hrani
f. princip vakuumskog hlađenja i pečenja temelji se na ovladavanju uvjetima u vakuumu
Što vakuumsko pakiranje znači u neprehrambenoj industriji
Ima široku primjenu u neprehrambenoj industriji. Od proizvodnih do medicinskih, vakuumsko brtvljenje ključno je u zaštiti određenih proizvoda i izbjegavanju kontaminacije.
Proizvodnja
Mnogi dijelovi u proizvodnoj industriji moraju biti zaštićeni duž opskrbnog lanca kako bi se izbjegle bilo kakve nedostatke i olakšalo rukovanje nakon što dođe do kupca. Vakuumsko brtvljenje može vam pomoći da postignete ovaj cilj, pogotovo ako koristite deblje vrećice. To bi čak moglo promijeniti igru u optimizaciji vaše proizvodne linije.
Medicinski
Za medicinsku industriju, vakuumsko pakiranje je rješenje za izbjegavanje kontaminacije ili unakrsne kontaminacije. Također može spriječiti gubitak prinosa, na primjer u slučaju krvi ili vode.
Ušteda prostora
Ne samo da vakuumsko pakiranje štiti vašu robu od onečišćenja ili tijekom transporta, već može biti i dobra metoda za dobivanje prostora. Proces uklanjanja kisika komprimira paket, a sve to bez oštećenja sadržaja.