Sterilizacija
Sterilizacija se odnosi na bilo koji proces koji uklanja, ubija ili deaktivira sve oblike života (posebno se odnosi na mikroorganizme kao što su gljive, bakterije, spore, jednostanični eukariotski organizmi kao što je Plasmodium, itd.) i druge biološke agense poput priona prisutnih u određenom površina, predmet ili tekućina, na primjer hrana ili biološki medij. Sterilizacija se može postići na različite načine, uključujući toplinu, kemikalije, zračenje, visoki tlak i filtraciju. Sterilizacija se razlikuje od dezinfekcije, sanitizacije i pasterizacije po tome što te metode smanjuju, a ne eliminiraju sve oblike života i prisutne biološke agense. Nakon sterilizacije, predmet se naziva sterilnim ili aseptičnim. (https://en.wikipedia.org/wiki/Sterilization_(microbiology))
Sustav za sterilizaciju materijala
Dezinfekcija ili sterilizacija ozonom preporuča se za restorane, pizzerije, tratorije, pubove, vinske kuće, blagovaonice i sve profesionalne usluge prehrane općenito.
Ozon se preporučuje za dezinfekciju površina, zidova, komada namještaja, predmeta i tkanina, kao što su tepisi, zavjese, jastuci, kauči.
U kuhinji i u smočnici ozon smanjuje rizik od bakterijske kontaminacije hrane i olakšava čuvanje hrane, jer blokira razmnožavanje bakterija i plijesni, usporavajući kvarenje hrane.
U aseptičnim sustavima pakiranja materijali za pakiranje steriliziraju se različitim metodama kako bi se ubili mikroorganizmi sadržani u pakiranju tijekom oblikovanja i transporta kroz stroj prije punjenja. Prikupljeni su i prezentirani eksperimentalni podaci kao i teorijski rezultati višegodišnjih istraživanja u području metoda sterilizacije za učinkovitu inaktivaciju mikroorganizama na površinama aseptičnog ambalažnog materijala kako bi se izabrala prava sterilizacija u prehrambenoj industriji za uspješnu operacija. Vodikov peroksid, s koncentracijama do 30%, temperaturama do 80°C i kontaktnim vremenom do 15 s, sa ili bez sredstva za vlaženje, pokazao se uspješnim za inline aseptičko pakiranje. Konačni proizvod ne smije sadržavati više od 0,5 ppm H2O2. Ekonomska razmatranja i neujednačena isporuka doze u unaprijed oblikovane spremnike inhibiraju komercijalno usvajanje sterilizacije ionizirajućim zračenjem u skladu s aseptičnim sustavima pakiranja.