Zamrzavanje hrane i materijala za pakiranje
Zrak je daleko najčešće korištena metoda zamrzavanja hrane jer je ekonomična, higijenska i relativno nekorozivna za opremu. Sustavi se kreću od najosnovnijih u kojima ventilator uvlači zrak kroz rashlađeni zavojnik i raspuhuje ohlađeni zrak oko izolirane prostorije, do namjenski izgrađenih tunela ili spirala za brzo zamrzavanje na transporteru. Relativno niske stope prijenosa topline postižu se s površina proizvoda u sustavima hlađenim zrakom. Velika prednost zračnih sustava je njihova svestranost, posebno kada postoji zahtjev za zamrzavanjem raznih proizvoda, posebno nepravilnih oblika.
Osiguranje niske temperature za zamrzavanje postiže se kompresijsko-ekspanzijskim rashladnim sustavima zatvorenog kruga ili kriogenim postupkom izlaganja proizvoda hladnoj atmosferi tekućeg dušika ili tekućeg ugljičnog dioksida.
Različita rashladna sredstva korištena su za kompresijsko-ekspanzioni sustav, koji čini glavni izvor zamrzavanja hrane, vjerojatno 90% svih instalacija.
Amonijak i sumpor dioksid izvrsni su mediji za proces hlađenja, ali nose opasnost od zapaljivosti i eksplozije. To je dovelo do razvoja tijekom 1930-ih godina prvih rashladnih sredstava s klorofluorougljikom (CFC), R11 i R12. Ova rashladna sredstva zamijenila su SO2 u kućnom hlađenju i NH3 za male sustave zamrzavanja. Kasniji razvoj R22 (hidroklorofluorougljik ili HCFC) i R502 (azeotrop) istisnuo je NH3 iz svih osim najvećeg industrijskog sustava zamrzavanja. Tablica 1 prikazuje karakteristike uobičajenih rashladnih sredstava.
Mnoge se namirnice obrađuju prije pakiranja, distribucije i konzumiranja. Glavne operacije obrade uključuju sušenje, zamrzavanje, pečenje i ekstruziju, ali nove metode obrade, kao što je obrada pod visokim tlakom, su u razvoju i mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji s konvencionalnijim postupcima obrade. Pružajući prostorne karte vlage, temperature i čimbenika kvalitete tijekom obrade, bilo u off-line ili on-line načinu rada, MRI ima potencijal revolucioniranja prehrambene industrije. Opseg za ovu vrstu istraživanja je vrlo širok i ilustrirat će ga nekoliko ključnih operacija, počevši od sušenja.
Folije i vrećice za pakiranje smrznute hrane
Zamrzavanje i hlađenje značajno usporava rast i razmnožavanje mikroorganizama u skladištenju hrane. Međutim, ove dvije metode često dovode do gubitka težine i oksidacije prehrambenih proizvoda, zbog čega će odabir pravog materijala za pakiranje smrznute hrane značajno utjecati na zaštitu vaših smrznutih prehrambenih proizvoda.
Nudimo reljefne vrećice i folije za vakuumsko brtvljenje u raznim veličinama, izrađene od materijala visoke čvrstoće s visokim performansama barijere kako bi se osigurala dugoročna kvaliteta vaše hrane. Također pravilno povećavamo udio plastifikatora za poboljšanje mehaničke čvrstoće vrećice, osiguravajući da nudimo proizvode koji ispunjavaju sve zahtjeve za zaštitu smrznute hrane za očuvanje okusa i kvalitete.